مدل های بازاریابی محتوا و معرفی برترین آنها در سال ۲۰۱۹
در این مقاله قصد داریم چند مدل کسب و کار رایج برای بازاریابی محتوا را معرفی کنیم و اینکه هر کسب و کاری متناسب با منابع در دسترس، نیازها و اهداف استراتژیک خود از کدام مدل استفاده می کند.
در ابتدا با استعاره از نوآوری هنری فورد در استفاده از خط مونتاژ متحرک، وضعیت و جایگاه فعلی بازاریابی محتوا را مورد بررسی قرار می دهیم.
هنری فورد در آغاز دسامبر ۱۹۱۳ اولین خط مونتاژ متحرک برای تولید انبوه خودرو را راه اندازی کرد و این نوآوری او زمان صرف شده برای تولید یک خودرو را از ۱۲ ساعت به ۲ ساعت و ۳۰ دقیقه کاهش داد.
هنری فورد در واقع اختراع جدیدی انجام نداد بلکه او یک نوآوری به کار گرفته شده از پیش را در کسب و کار خود پیاده سازی کرد. نوآوری اصلی او این بود که خط مونتاژ جدید را با تغییرات دیگری مانند دو برابر کردن حقوق کارگران و مکانیزه کردن خط تولید برای حرکت به سمت یک مدل کسب و کار جدید ادغام کرد.
این بهترین استعاره برای وضعیتی است که بازاریابی محتوا در حال حاضر در آن قرار دارد. برای برندهای محصولات و خدمات، ایجاد و به کارگیری یک استراتژی منحصر به فرد بازاریابی محتوا، به عنوان یک رویکرد استراتژیک در کسب و کار، شبیه به نحوه استفاده شرکت فورد از خط مونتاژ در سال ۱۹۱۳ است.
نگاه شرکت ها به بازاریابی محتوا
بعضی شرکت ها آن را تنها به عنوان یک روش موثر برای بازاریابی درونگرا (inbound marketing) می بینند و برخی آن را یک جایگزین کامل برای تبلیغات میبینند اما بازاریابی محتوا هیچ کدام از اینها نیست.
بر طبق تحقیقات صورت گرفته یک سازمان با بازاریابی محتوایی موفق، استراتژی ای دارد که بالاترین سطوح سازمان را درگیر می کند، و با ایجاد مخاطب جدید از محتوا در تمام مراحل سفر مشتری استفاده می کند.
به طور خلاصه، سازمان هایی بازاریابان محتوایی موفقی هستند که برای راه اندازی استراتژی محتوا به عنوان یک مدل کسب و کار یکپارچه، تغییراتی در استراتژی کلی سازمانشان داده اند.
داشتن یک مدل کسب و کار مبتنی بر محتوا چه ارزشی برای شما ایجاد میکند؟
تولید و توزیع محتوا هم راستا با رشد تکنولوژی افزایش پیدا می کند و ارزش کسب و کارهای با محتوای جدید و با کیفیت در حال رشد است.
البته این نکته نیز قابل توجه است که روز به روز به دست آوردن مخاطب نیز سخت تر می شود. در واقع توانای ایجاد و حفظ توجه مخاطب با محتوای بدیع و با کیفیت روز به روز برای کسب و کارها ارزشمندتر می شود.
قطعا شما میتوانید این تغییرات را در شرکت هایی مانند اپل، آمازون، گوگل و.. مشاهده کنید که به سرعت در حال تبدیل شدن به بزرگترین شرکت های رسانه ای جهان هستند اما چرا؟ به خاطر اینکه یک ارزش فوق العاده و مزیت رقابتی در داشتن دسترسی مستقیم به مخاطبان خود دارند. در واقع تمام شرکت های موفق، محتوا و رسانه را به عنوان یک مدل کسب و کار برای شرکت خود در نظر گرفته اند.
پس اگر بازاریابی محتوا بهترین ساختار یکپارچه از یک مدل کسب و کار است. سوال این است که بهترین مدل کسب و کار بازاریابی محتوا برای سازمان شما چیست؟
بهترین مدل کسب و کار برای بازاریابی محتوا چیست؟
به طور کلی چهار مدل کسب و کار بازاریابی محتوا وجود دارد اما نمی توان گفت که کدام یک بر دیگری برتری دارد، در عوض بسته به اینکه یک کسب و کار، بازاریابی محتوا را در چه سطحی از استراتژی خود استفاده میکند. میتوان گفت کدام مدل بازاریابی محتوا را به کار می گیرد. و هر مدلی استراتژی سرمایه گذاری متفاوت، ساختار تیم و هدف های متفاوتی را دنبال می کند. بنابراین تشخیص اینکه کدام مدل را دنبال کنید به تدوین یک استراتژی محتوای شفاف تر کمک میکند.
چهار مدل کسب و کار بازاریابی محتوا
چهار مدل کسب و کار شناسایی شده برای بازاریابی محتوا شامل:
- مدل ایفا کننده یا performer
- بازیکن یا Player
- پردازشگر یا processor
- مدل پلتفرم platform
این مدل ها را در دو مقیاس بررسی کرده ایم:
در ابتدا کسب و کاری را در نظر بگیرید که از بازاریابی محتوا برای پشتیبانی بخش های دیگر بازاریابی و ارتباطات استفاده می کند و محتوا نقش یک مشارکت کننده را دارد. و در سمت مقابل کسب و کاری که بازاریابی محتوا را به عنوان استراتژی اصلی کسب و کار مدنظر قرار می دهد.
مقیاس دیگر در مورد عملکرد محتواست که یا به عنوان حمایت کننده هدف های استراتژیک کسب و کار استفاده می شود یا به برقراری ارتباط مستقیم با مشتریان تمرکز دارد و به دنبال شناخت و ایجاد پرسونای مشتری یا مخاطب است تا خدمات مشتریان را مدیریت کند.
مدل کسب و کار Player : محتوا به عنوان کمکی در بازاریابی دیجیتال
بازاریابی محتوا به عنوان یک مشارکت کننده در ایجاد تقاضای بیشتر، بازاریابی محصول یا سایر استراتژی های ارتباطات در کسب و کار است.
اکثر سازمان ها بازاریابی محتوا را با این مدل شروع می کنند. در این کسب و کارها تیم های محتوا اغلب مجازی هستند و یا وظایف تولید محتوا بین اعضای تیم بازاریابی و یا سایر موقعیت های شغلی سازمان تقسیم می شوند. این مدل در درجه اول کمپین های بازاریابی یکپارچه را حمایت می کند. بنابراین ممکن است محتواهای ارائه شده همراستایی با کمپین های بازاریابی و یا سایر اهداف سازمان باشد.
مدل Player در بالاترین سطح خود منجر به توسعه تیم محتوا و تصحیح محتوای تولیدی برای هماهنگی بیشتر با نیازهای تقاضا، آگاهی از برند و کمپین های تبلیغاتی همسان (Native) می شود.
مدل کسب و کار performer : محتوا به عنوان مرکز برتری
در این مدل از بازاریابی محتوا، محتوا را به عنوان مزیت اصلی در نظر میگیرند و ایجاد مخاطبان در دسترس به عنوان یک استراتژی متمرکز دنبال می شود. همچنین محتوا ممکن است یک سیستم پشتیبانی از سایر بخش های سازمان باشد. محرک اصلی این مدل کسب و کار دسترسی مستقیم به مخاطبان و استفاده از ارتباط با مشتریان برای دستیابی به اهداف بازاریابی و ارتباطات است.
برای مثال در این مدل، یک تیم مرکزی مسئولیت تمام یا برخی از پلتفرم های دارای رسانه مانند وبلاگ، شبکه های احتماعی، مجله ها و.. را به عهده می گیرد و در قبال ارائه استراتژی، مدیریت، محتوا و در نهایت ارزش کسب و کار در این پلتفرم ها پاسخگو و مسئول است.
مدل کسب و کار processor : محتوا به عنوان یک سرویس
در بسیاری از کسب و کارها محتوا به عنوان یک تابع بسیار تخصصی دنبال می شود وبنابراین نیاز به سرویس های ویژه محتوای استراتژیک ضرورت پیدا می کند. در مدل کسب و کار پردازشگر یک تیم ناظر، مسئولیت تمام جوانب محتوای متمرکز را به عهده می گیرد اما در تولید محتوا فعالیتی ندارد.
برای مثال یک کمپانی ممکن است استراتژی بازاریابی محتوای یکپارچه و متمرکز را در سطح جهانی به کارگیرد. وظیفه این سازمان تامین، کنترل، تمرکز و بودجه، بهترین شیوه ها و تعامل خدمات آژانس با تمام کسانی است که در زمینه مدیریت محتوا فعالیت می کنند. در بالاترین سطح از این طیف تیم محتوای استراتژیک می تواند این سرویس را برای هر جنبه ای از محتوای سازمان اعم از محصول، فروش، بازاریابی، مستند سازی و… به کار گیرد. و در پایین ترین سطح از این طیف گروه محتوا صرفا یک منبع تخصصی برای مدیریت بخشی از محتوای استراتژیک کسب و کار است برای مثال ممکن است فقط مدیریت محتوا و جنبه های سئو از کل محتوای کسب و کار را اداره کنند.
مدل پلتفرم : محتوا به عنوان یک کسب و کار یکپارچه
برخی سازمان ها بازاریابی محتوا را به عنوان یک کسب و کار یکپارچه و اغلب کاملا کاربردی در درون کسب و کار خود در نظر میگیرند. این مدل چه زمانی که در طی روند رشد کسب و کار ایجاد شده باشد و چه زمانی که از همان ابتدای شروع کسب و کار شکل گرفته شده باشد، در نهایت تیم مدیریت محتوا مسئولیت تمام جنبه های ساخت رسانه را در محدوده برند سازمان به عهده می گیرد. این تیم ممکن است مسئولیت مجموعه ای از نشریات شرکت یا پلتفرم های رسانه مجزا و جداگانه ای از دپارتمان های بازاریابی و ارتباطات شرکت را داشته باشد.
در بالاترین سطح از این طیف، تیم ها می توانند از دیگر بخش های سازمان خود مستقل عمل کنند.
اما ارزش استراتژیک کسب و کار را با در دسترس قرار دادن مخاطبانی که سازمان می خواهد با آنها ارتباط داشته باشد تامین می کنند. و در پایین ترین سطح از این طیف، تیم محتوا ممکن است به سادگی روی یک پلتفرم رسانه ای واحد متمرکز شود و ارزش کسب و کار را با دسترسی مستقیم و درک مخاطبان ارائه دهد.
مدل های شبکه ای و درک استراتژی شما
اغلب شرکت های بزرگ تلفیقی از این مدل ها را استفاده می کنند و این مساله چندان تعجب برانگیز نیست. زمانی میرسد که داشتن مدل های کسب و کار ترکیبی یک استراتژی هوشمندانه تلقی می شود.
برخی مواقع مدل های ترکیبی مدل های کسب و کار ساده ای هستند که با رشد تدریجی تیم محتوا در سازمان ایجاد شده اند. در هر یک از این موارد، نقطه بحرانی این است که یک رهبر کسب و کار باید بداند در کدام موقعیت قرار دارد و بررسی کند که به چه دلیلی در این وضعیت قرار دارد.
در نهایت، به عنوان یک رهبر کسب و کار شما باید توانایی اهرم سازی از مدل های مختلف کسب و کار برای بهینه سازی نوآوری ها و نصب و اجرای مدل های مناسب را داشته باشید تا موفقیت و دستاوردهایی را که به دنبالش هستید کسب کنید. درک مدل کسب و کار به شما کمک می کند تا بفهمید چگونه آن را تکامل دهید و در آینده چه نتایج و دستاوردهایی را برای شما خواهد داشت.
آینده کسب و کار بازاریابی محتوا روشن است
همان طور که انتظار خواهید داشت آینده بازاریابی محتوا فارغ از اینکه یک عملکرد مجزا و یا بخشی از یک مدل کسب و کار تکامل یافته باشد روشن است. مانند هنری فورد و خط مونتاژ متحرک در ۱۹۱۳، بازاریابی محتوا بخشی از یک استراتژی نوآورانه و فراگیر برای تکامل کسب و کارها در دنیای بسیار متنوع دیجیتالی امروزی خواهد بود.
همانطور که به سمت سال ۲۰۲۰ و پس از آن در حال پیشروی هستیم پرطرفدارترین فعالیت ها به طور کامل در عملکردهای بازاریابی نفوذ می کنند. و این فعالیت ها استفاده استراتژیک از محتوا می باشد که نه تنها مخاطب ایجاد میکند و ایجاد و حفظ مخاطب را پیش می برد بلکه منجر به سودآوری برای کسب و کارها می شود.
بازاریابی محتوا به عنوان یک مدل کسب و کار عملکردهای بازاریابی را تکامل می دهد و می تواند تمام یا بخشی از عملکردهای بازاریابی را از رویکرد هزینه محور بودن به سود محور بود حرکت دهد.
توصیه میکنیم مقاله زیر را در همین خصوص به زبان انگلیسی و در سایت فوربس مطالعه نمایید:
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره <<>> پنج ستاره
میانگین رتبه ۴.۹ / ۵. تعداد امتیازات ۳۹
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)
یک پاسخ
به نظرم در حوزه بازاریابی تبلیغات مهم هست: که به گفته حرفه ای های فروش، هدایای تبلیغاتی یکی از بهترین روشها برای به دست آوردن و حفظ بازار است که باعث وفاداری مشتریان و کارکنان شرکت به برند می شود.