آموزش رایگان سئو – ۲۰۲۲
آموزش سئو، موضوعی پر طرفدار در میان دیجیتال مارکتر ها و علاقمندان به حوزه سئو می باشد. شرکت ها و اساتید زیادی دوره های آموزشی سئو را با هزینه های هنگفت برگزار می کنند که با بررسی آنها متوجه شدیم، در بیشتر موارد (این مطلب در موارد اندکی صادق نیست) چیزی خارج از مطالب این مقاله را عرضه نمی کنند. لیکن بر آن شدیم تا مطالبی را با ترتیب مناسب گردآوری کرده و در اختیار علاقمندان این حوزه قرار دهیم. امیدواریم پیش از شرکت در کلاس های آموزشی سئو، این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید و پس از آن، اگر نیازی احساس کردید در کلاس های تخصصی این هفت گام شرکت نمایید.
همچنین: برای آموزش بهتر هر کدام از این گامها می توانید با جستجوی بیشتر، مقالات و ویدیو های آموزشی زیادی را به رایگان در اینترنت پیدا کنید.
مقاله پیش رو به روش content curation و جمع آوری مطالب کاربردی و کامل و چیدمان آن مطالب طبق ساختار آموزشی سرفصل های سئو آماده شده است.
هر بخش و هر گام پس از جستجو و انتخاب بهترین و کاربردی ترین مقالات از سایتهای معتبر فارسی، انتخاب و گردآوری شده است.
در پایان این مقاله لینک منبع کلیه مطالب درج شده در مقاله جهت حفظ مالکیت معنوی قرار داده شده است.
سئو چیست؟
سئو برگرفته از عبارت Search Engine Optimization است که کلمات معادلی چون SEO یا بهینه سازی موتور جستجو دارد که همگی آنها به یک معنی می باشند و می توان آن را بصورت زیر تعریف نمود:
سئو (بهینهسازی موتور جستجو) به معنای فریب و یا دستکاری موتورهای جستجو با روشهای غیر اخلاقی نیست. آنها برای کمک کردن به بهبود رویت و ارتباط وب سایتها در نتایج جستجوی طبیعی با هدف رسیدن به رتبهبندی بالا، ایجاد شدهاند.
سئو را میتوان مجموعهای از روشها برای تغییر استراتژیک وب سایتها دانست. این فرآیند به بیان مهمترین عوامل مرتبط صفحه و افزایش اهمیت آن در صفحه نتایج جستجو، میپردازد.
سئو فرآیند سادهای نیست که به راحتی پیادهسازی شود زیرا نیازمند دانش زیاد، علم پیش زمینهای و صبر است. موتورهای جستجو با تغییر مداوم الگوریتمهای رتبهبندی خود غیر قابل پیشبینی هستند؛ بنابراین وظیفه مهندسین سئو بروز نگه داشتن اطلاعات خود در این زمینه است.
سئو سایت یا بهینه سازی سایت یکی از فعالیت هایی است که توسط سئوکار انجام می شود.
الگوریتم رتبهبندی گوگل دارای بیش از ۲۰۰ معیار جهت رتبهبندی یک سایت است. از این رو مهندسین سئو میبایست مهمترین این معیارها را جهت پیادهسازی موفق سئو بدانند.
تاریخچه سئو
- یاهو وب در سال ۱۹۹۵ اولین اصول سئو را راه اندازی کرد.
- گوگل در ۱۹۸۸ راه اندازی شد، که به تبع آن اصول جدید سئو را تعیین نمود.
- موتور جستجوی یاهو در سال ۲۰۰۰ الگوریتم آلتاویستا را رها کرده و به جای آن از الگوریتم گوگل تبعیت نمود.
- در سال ۲۰۰۱ رتبه صفحات وب سایتها از طریق منوی ابزار نشان داده شد.
- در سال ۲۰۰۵ یک الگوریتم جدید به نام تگ NoFollow معرفی شد.
- در سال ۲۰۰۹ گوگل پارامتر کافئین را معرفی نمود که نقش اصلی را در سئو (SEO) ایفا میکند.
- در سال ۲۰۱۱ پارامتر پاندا ایجاد گردید که یک گام اساسی در تاریخ سئو (SEO) محسوب میشود.
- در آپریل ۲۰۱۲ الگوریتم پنگوئن نیز به مجموعه اصول سئو اضافه شد.
- در سپتامبر ۲۰۱۲ ای ام دی ( تطابق دقیق با دامنه) ایجاد گردید.
- و سرانجام در اکتبر ۲۰۱۲، ۶۵ بسته اجرایی به پارامترهای سئو اضافه شد.
توسعه سئو با ورود گوگل
گوگل به عنوان یکی از موتور جستجوهای معتبر و شناخته شده برای همه کاربران اینترنتی به شمار می رود. این موتور جستجو در سال ۱۹۹۸ تأسیس شد و بخاطر طراحی ساده کاربران زیادی را مجذوب خود نمود. به همین دلیل تلاش های این شرکت برای سئوسازی بسیار مهم میباشد.
گوگل در ابتدای کار خود فاکتورهایی همچون تعداد کلمات کلیدی، عنوانبندیها، تگها، لینکها و ساختارسایت را برای سئو در نظر گرفت.
در حال حاضر به علت سوء استفاده بسیاری از طراحان وب سایتها، گوگل از فاکتورها و پارامترهایی که برای رتبه بندی صفحات استفاده میکند، پرده بر نمی دارد.
اگر چه بسیار از طراحان وب سایتها براساس تجارب شخصی خود برخی از این پارامترها را بیان میکنند، اما تمام فاکتورها و الگوریتمهای تعیین شده موتورهای جستجو و بالاخص گوگل را در بر نمی گیرد.
با ورود این موتور جستجو تغییرات زیادی در عرصه سئو صورت گرفت چنانکه در سال ۲۰۰۴، طیف وسیعی از پارامترهای نامشخصی را در اصول رتبه بندی خود برای کاهش تأثیر از لینکهای دستکاری شده، تعیین کرد. در سال ۲۰۰۵، گوگل شروع به شخصی سازی نتایج جستجو برای هر کاربر نمود.
در حال حاضر نیز تعداد الگوریتمها و پارامترهای تعیین شده از سوی موتورهای جستجو بطور کامل بیان نشدهاند بطوری که در سال ۲۰۰۷ میلادی، روزنامه نیویورک تایمز بیان کرد که موتورهای جستجو برای رتبهبندی سایتها، بیش از ۲۰۰ فاکتور مختلف را به کار میبرد.
هم اکنون نیز سئو در حال تکمیل بوده و موتورهای جستجو همچنان در تلاش برای اضافه نمودن پارامترها و الگوریتمهای جدید هستند.
مراحل اصلی سئوی سایت چیست
- تکنیکال سئو
- تحقیق کلمه کلیدی (Keyword Research)
- تگهای عنوان را بهینهسازی کنید
- عنوانهای متای (Meta Titles) مرتبط ایجاد کنید
- آنالیز رقبا
- بهینهسازی سئوی داخلی (On-Page SEO)
- بهینهسازی سئوی خارجی (Off-Page Optimization)
- سوشیال سیگنال
گام اول: تکنیکال سئو
سئو تکنیکال به بهینهسازی وبسایت از نظر فنی اشاره دارد. برخلاف سئو خارجی یا سئو داخلی، بیشتر کارهایی که در سئو تکنیکال میکنیم مرتبط با موتور جستجو، مسائل فنی وبسایت، رباتها، کدهای برنامه نویسی و… هستند.
هدف اصلی اجرای سئو تکنیکال در وب سایت، آماده کردن سایتی است که در مرحله اول برای رباتهای موتور جستجو به راحتی قابل درک و بررسی باشد و در مرحله دوم سایتی که ساختار صحیحی داشته و کاربر از بودن در آن و کار کردن با بخشهای مختلفش، لذت ببرد!
۱. سرعت سایت
شاید برای شما هم جالب باشد بدانید که گوگل وقتی قرار است یک صفحه از وب سایتتان را به نتایج اول بیاورد، به عنوان یک فاکتور مهم سرعت آن را نسبت به سرعت صفحات رقبا بررسی میکند. این یعنی ممکن است سرعت لود پایین وب سایت شما؛ باعث شود محتوای جذاب و مفیدتان در مقابل دید کاربران قرار نگرفته و به قول خودمان «به پول تبدیل نشود!»
اما چرا سرعت؟ خب راستش گوگل به کاربران اهمیت زیادی میدهد و در ادامه هم کاربران از منتظر ماندن پای صفحات موبایل یا رایانه برای باز شدن صفحه سایت شما خوششان نمیآید. یادم هست در گذشته ما ایرانیها حتی حاضر بودیم برای خواندن یک مقاله ۳۰۰ کلمهای در سایتی مثل ترفندستان، چند دقیقه به صفحه سفید رایانه در کافی نت نگاه کنیم و منتظر بمانیم؛ اما امروز حتی ۱۰ ثانیه منتظر ماندن آزارمان میدهد.
اگر بخواهم کمی با آمار و اعداد صحبت کنم؛ باید زمان باز شدن هر صفحه از وب سایت شما چیزی بین ۲ تا ۷ ثانیه باشد. بنابراین به عنوان قدم اول از سئو تکنیکال باید شروع کنید به بهینه کردن سرعت وب سایتتان. چطور؟ یا با کمک آموزشهای سطح وب یا یک برنامه نویس حرفهای و خبره.
۲. ساختار بهینه شده برای رباتها
گوگل و بقیه موتورهای جستجوگر برای مشاهده صفحات وبسایت شما، از یکسری ربات کمک میگیرند که به اسمهایی مثل کراولر (crawler) یا خزنده، عنکبوت و… شناخته میشوند. نکته مهم اینجاست که این خزندهها خیلی توانایی بالایی در بررسی صفحات وبسایت ندارند. یعنی اینطور نیست که امروز یک مقاله بنویسید، آن را به امید خدا ول کنید و منتظر باشید که خزندهها صفحهتان را پیدا کنند.
۳. فایل robot.txt
تا جایی که من میدانم رباتها موجودات زبان نفهمی هستند و به راحتی نمیشود حالیشان کرد که ربات عزیز این صفحه را ایندکس نکن!
اما خب با بعضی زبانهای برنامه نویسی میشود با آنها صحبت کرد. فایل متنی robot.txt که در هاست وبسایت شما بارگذاری میشود، حاوی یک سری دستور برنامه نویسی است که با رباتهای موتور جستجو ارتباط برقرار میکند. اما چرا؟
در اصل این فایل به شما کمک میکند نسبت به رفتار خزندهها در مورد وبسایتتان، کمی کنترل داشته باشید. مثلاً میتوانید به کمک فایل robot از آنها درخواست کنید که صفحاتی مثل صفحه پرداخت و… سایتتان را ایندکس نکنند.
۴. صفحات ۴۰۴ و لینکهای شکسته
اگر همین حالا دچار یک خوددرگیری مزمن بشوم و تصمیم بگیرم مقاله آموزش سئو تکنیکال که در حال خواندنش هستید را حذف کنم؛ زمانی که بخواهید بار دیگر به آن وارد شوید، با یک صفحه ۴۰۴ روبرو خواهید شد. در اصل صفحات ۴۰۴ صفحاتی هستند که محتوای آن به طور کامل حذف شده است.
در ادامه هر لینکی که از وبسایت شما به صفحات ۴۰۴ سایت خودتان (یا دیگران) داده شود؛ یک لینک شکسته است. خب؟ در اصل تمامی این مقدمهچینیها برای این بود که بگویم رباتهای گوگل از این صفحات ۴۰۴ متنفرند و وجودشان در سایت شما باعث کاهش قدرت سئو تکنیکالتان میشود.
راهکار چیست؟ راهکار استفاده از ریدایرکت ۳۰۱ است. به کمک این ریدایرکت شما میتوانید رباتها و کاربرانی که وارد این صفحات حذف شده میشوند را به صفحات مرتبط (اغلب صفحه اصلی سایت) هدایت کنید.
۵. جلوگیری از وجود صفحات تکراری (duplicate content)
مشکل محتواهای تکراری اغلب مشکلی است که فروشگاههای اینترنتی با آن روبرو میشوند. مثلاً فروشگاهی که در محصولاتش، ۵ تلفن همراه LG مدل k8 دارد و تنها تفاوت آنها در رنگشان است. در اصل تمامی این ۵ صفحه یک محتوا و توضیحات محصول یکسان و جزئیات مشابه دارند.
گوگل در مقابل محتواهای تکراری درون وب سایت شما ساکت نمیشیند و ترجیح میدهد اعتبار سئوتان را کاهش دهد.
اما خب راه حل این مشکل چیست؟ چطور یک فروشگاه میتواند محصولات مشابه را هم در وب سایتش داشته باشد؟
راه حلی که خود گوگل برای این مشکل تعیین کرده، استفاده از تگ کنونیکال است. با کمک این تگ شما میتوانید به گوگل بفهمانید که از میان صفحات تکراری در سایتتان، کدام یکی نسخه اصلی است و کدام را در نتایج ایندکس نکند.
۶. امنیت سایت!
گوگل نسبت به امنیت وب سایتهای سطح وب به شدت حساس است. یعنی کافی است رباتهای این موتور جستجو متوجه شوند یک جوجه هکر به سایت شما نفوذ کرده تا آبرو و حیثیتتان را ببرند! در اصل اگر وبسایت شما هک شود و گوگل آن را بفهمد، باید در مدت زمان کوتاهی منتظر کاهش رتبههای آن باشید.
۷. سایت مپ
سایتمپ سایت هم مثل فایل روبوت، یک فایل متنی با فرمت xml است؛ اما کارکرد آنها با هم فرق دارد. در اصل سایتمپ فایلی است که لینک همه صفحات وبسایتتان درون آن قرار میگیرد؛ از صفحات مقالات گرفته تا برگهها و… . اما چرا؟
چون رباتهای موتور جستجو به صورت خودکار همیشه سایتمپ سایت شما را بررسی میکنند. آنها با بررسی لینکهای درون این صفحه، راحتتر میتوانند صفحات را پیدا کرده و آنها را بررسی کنند. بنابراین با ساخت سایت مپ روند خزش رباتها روی سایتتان را راحتتر میکنید.
۸. استراکچر دیتاها
به طور عادی، گوگل به کمک یکسری الگوریتم و فاکتورهای از پیش تعیینشده تشخیص میدهد که محتوای وبسایت شما چقدر باکیفیت است. مثلاً با بررسی چگالی کلمه کلیدی، وجود کلمات مرتبط، تصاویر و… در متن محتوا میفهمد که صفحه شما چقدر برای بودن در نتایج اول لیاقت دارد؛ اما به طور کلی توانایی تشخیص محتوای خود صفحه را ندارد.
در ادامه یک سری کدهای برنامهنویسی که به آنها استراکچر دیتا میگویند؛ میتوانند در شناخت خود محتوای صفحه هم به گوگل کمک کنند. اگر شما از کدهای استراکچر دیتا در برنامهنویسی وبسایتتان کمک بگیرید، گوگل محتوایتان را بهتر درک کرده و در ازای زحمتی که میکشید؛ علاوه بر بر افزایش اعتبارتان، نحوه نمایش سایتتان در نتایج را هم تغییر میدهد.
۹. آدرس صفحهها را ساختارمند کنید
یکی دیگر از فاکتورهای سئو تکنیکال، موضوع URLهاست. در واقع گوگل به زیبایی و کوتاه بودن آدرس صفحات سایت شما هم اهمیت میدهد. البته نه آنقدر زیاد ولی در هر حال این موضوعی است که میتوانید با توجه به آن، سایتتان را نسبت به قبل بهینهتر کنید. برای ساخت URL صفحات به این موارد دقت داشته باشید:
- در URL از حروف بیمعنی استفاده نکنید
- از کلمه کلیدی به فارسی یا انگلیسی در URL استفاده کنید
- ترجیحا آدرس صفحاتتان کوتاه باشد
۱۰. لینکهای بردکرامب (Breadcrumbs)
لینکهای بردکرامب همان لینکها یا مسیری هستند که در بالا یا پایین صفحات وب سایت، به کاربر نمایش میدهند دقیقاً الان در کدام نقطه سایت قرار گرفته. به عنوان نمونه به تصویر پایین نگاه کنید تا بهتر متوجه منظورم بشوید:
همانطور که میبینید، بردکرامب از چند لینک داخلی ساخته شده. پس در مرحله اول به ایجاد یک ساختار لینک سازی در سایتتان کمک میکند و در مرحله دوم باعث بهینه سازی تجربه کاربران از کار با سایت شما میشود.
۱۱. قالب ریسپانسیو و متناسب با موبایل
قالب ریسپانسیو سایت در اصل قالبی است که نسبت به اندازه صفحه نمایش کاربر واکنش نشان میدهد. مثلاً زمانی که شما با رایانه به سایت نوین سر بزنید، سایت را متفاوت از زمانی میبینید که با تلفن همراه یا تبلت وارد آن شوید. این به خاطر ریسپانسیو بودن سایت است که نسبت به اندازه صفحه نمایش شما کوچک و بزرگ میشود تا بتوانید به بهترین شکل ممکن همه اجزای آن را مشاهده کنید.
گام دوم: تحقیقات کلمات کلیدی (keywords research)
منظور از “کلمه کلیدی” همان عبارتی است که ما دوست داریم وقتی کسی در گوگل سرچ میکند ، سایت ما را دیده و وارد سایت ما شود.
سئو ، بدون تحقیقات کلمات کلیدی مثل سفر بدون مقصد هست…
اگر قصد یک گردش و تفریح ساده برای دل خودتان را دارید ، میتوانید بدون مقصد سفر کنید. اما توقع نداشته باشید به مقصد خاصی برسید.
اگر قصد دارید با سرچ یک عبارت خاص در صفحه اول گوگل ظاهر شوید “باید” عبارات کلیدی مشخصی داشته باشید.
درد! یا Pain نکته طلایی پشت هر کلمه کلیدی
یک نکته خیلی مهم که خیلی از افراد به آن توجهی نمیکنند بحث “درد پشت کلمه کلیدی” هست.
منظورم از درد، همان نیاز کاربر هست که به آن دلیل سرچ کرده.
اجازه بدید یک مثال بزنم:
چرا یک نفر در گوگل سرچ میکند “مدل مانتو”؟
یا به عبارت دیگر; چه نیاز یا دردی باعث شده تا فردی عبارت “مدل مانتو را در گوگل جسنجو کند؟
قطعا این فرد نیاز داشته تا تصاویری از انواع مدل مانتو ببیند.
یا چرا فردی در گوگل سرچ میکند “خرید اسکوتر”؟ یا “بهترین مرکز ماساژ تهران”؟
پشت هر کدام از این کلمات و عبارات کلیدی یک درد (Pain) است که ما به عنوان صاحب سایت باید آن را به درمان (Gain) برسانیم.
چرا دانستن Pain اهمیت دارد؟
چون با دانستن درد پشت هر کلمه کلیدی، میتوانیم برای آن فرایند تولید و سئو محتوا را شروع کنیم…
و به این موضوع “کانسپت کلمه کلیدی” گفته میشود!
مثلا وقتی میخواهید برای عبارت “مدل مانتو” سئو کنید (با توجه به درد پشت این کلمه کلیدی) اشتباه است اگر یک مقاله ۵۰۰۰ کلمه ای را سئو کنید.
بلکه باید یک صفحه با ۵۰-۶۰ عکس را برای این عبارت در نظر بگیرد.
چون کاربر برای این عبارت کلیدی نیاز به عکس دارد که این موضوع با بررسی کانسپت کلمه کلیدی به دست می آید.
کلمه کلیدی اصلی
منظور ما از کلمه کلیدی اصلی، کلمه یا عبارتی است که بیشتر از همه خواهان رتبه گرفتن آن در نتایج سرچ گوگل هستیم.
کلمه کلیدی فرعی
باقی کلمات هم کانپست با کلمه کلیدی اصلی که میخواهیم در همین صفحه به کار بروند.
کلمه کلیدی LSI
اما بحث LSI جداست…
متاسفانه توضیحات اشتباه در مورد LSI در سایت های فارسی باعث شده خیلی از افراد به “کلمه کلیدی فرعی” بگویند LSI!
lsi مخفف latent semantic indexing به عبارت های کلیدی گفته میشود که از نظر معنایی به عبارت کلیدی ما نزدیک هستند.
برای مثال در همین مقاله که تمرکز اصلی عبارت “سئو محتوا” است ، عبارت “آموزش سئو محتوا” هم جزو lsi ها محسوب میشود.
همیشه هم اینطور نیست که به لانگ تیل کیورد های یک کلمه کلیدی lsi بگوییم.
فرض کنید در حال سئو یک صفحه هستید و میخواهید با کلمه “ماتریکس” رتبه بگیرید.
شما قرار است در آن صفحه در مورد “فیلم” ماتریکس صحبت کنید…
اینجا گوگل صفحه را بررسی میکند و وقتی که در آن صفحه عبارت هایی مثل فیلم ، کارگردان ، کیانو ریوز ، نئو و … را میبیند (که در صفحات مرتبط دیگر با این عبارت هم آنها را دیده)متوجه میشود که این یک صفحه در مورد فیلم ماتریکس است و با عبارت های مرتبط به شما رتبه میدهد.
۱۰ ابزار تحقیق کلمات کلیدی رایگان و پولی
برای انجام بررسی کلمات کلیدی میتوان از ابزارها استفاده کرد
هرچند در بخش بعد من به شما روشی را معرفی میکنم که در آکادمی فرین از آن استفاده میکنیم و بدون هیچ ابزاری و ۱۰۰٪ رایگان است.
به هر حال استفاده از ابزارها برای سریعتر شدن کار میتواند خیلی مفید باشد.
در اینجا لیست ۱۰ ابزار را به شما معرفی میکنم:
- سرچ گوگل!
- سرچ کنسول گوگل
- ابزار kwfinder
- ابزار تحقیق کلمات کلیدی keyword tool
- ابزار گوگل کیورد پلنر – keyword planner
- ابزار moz
- ابزار semrush
- گوگل ترندز – Google Trends
- ابزار تحقیقات کلمات کلیدی Ahref
- ابزار WordStream
ابزار تحقیق کلمات کلیدی keyword tool
این ابزار در نسخه رایگان اطلاعات خیلی کاملی در اختیار شما قرار میدهد.
در مقایسه با ابزارهای دیگر ، وبسایت keywordtool.io اطلاعات خیلی بهتر و دقیقتری را در اختیار شما قرار میدهد.
فقط باید وارد وبسایت شده و عبارت کلیدی خود را وارد کنید و زبان را هم فارسی انتخاب کنید:
با کلیک روی دکمه نارنجی رنگ ذره بین صفحه ای مشابه صفحه زیر میبینید:
عبارت هایی که در این صفحه میبنید ، عبارات مرتبط با کلمه وارد شده در کادر سایت keywordtool هستند و میتوانید تولید و سئو محتوا روی این عبارت ها را شروع کنید.
گام سوم: بهینه سازی عنوان سئو
- طول عنوان سئو زیر ۶۰ کاراکتر باشد
- از کلمات کلیدی استخراج شده در گام دوم به اندازه استفاده کنید و از تکرار کلمات کلیدی بپرهیزید
- برای هر صفحه یک عنوان منحصر بفرد اختصاص دهید
- کلمه کلیدی اصلی که در گام دوم پیدا کردید را در ابتدای عنوان قرار دهید
- از نام برند خود در عنوان استفاده کنید (اگر برند شما یا محصولتان شناخته شده است)
گام چهارم: استفاده از متا تگ ها
۱. متا تگ Title
تگ Title، یک کد HTML است که به توصیف محتوای یک صفحه می پردازد. محتوای این تگ در تب مرورگر و همینطور در نتایج جستجو به نمایش در می آید. وجود کلمات کلیدی در عنوان صفحه، هنوز یکی از قدرتمند ترین سیگنال های رتبه بندی در موتورهای جستجوست.
وجود کلمات کلیدی در عنوان صفحه باعث جذب کاربران برای کلیک بر روی آنها نیز می شود. این مسئله موجب افزایش نرخ کلیک می گردد، چرا که کاربران به دنبال نتایج مرتبط تر با عبارت مورد جستجوی خود هستند. اگر آنها هیچ قسمتی از عبارت مورد جستجوی خود را در نتایج جستجو مشاهده نکنند، احتمالا کمتر به کلیک بر روی آن ترغیب خواهند شد.
عنوان صفحه می بایست با موضوع آن در ارتباط باشد. بهتر است که کلمه کلیدی اصلی در ابتدای این تگ قرار داشته و در ادامه نیز یکی از کلمات کلیدی فرعی نوشته شود. آزمایشات نشان می دهند که هرچه کلمه کلیدی اصلی به ابتدای آن نزدیک تر باشد، احتمال کسب رتبه و همینطور کلیک، افزایش خواهد سافت.
۲. متا دیسکریپشن
متا دیسکریپشن، متا تگی در HTML است که به توصیف کوتاهی از صفحه (بلند تر از عنوان صفحه) می پردازد. اگرچه این توضیح از دید کاربران مخفیست، اما موتورهای جستجو به نمایش آن در نتایج جستجو و در زیر عنوان صفحه می پردازند.
با اینکه متا دیسکریپشن جز فاکتورهای رتبه بندی گوگل محسوب نمی شود، اما یک متا دیسکریپشن خوب می تواند موجب ترغیب کاربران به کلیک بر روی سایت شود.
متا دیسکریپشن می بایست به شیوه ای جذاب نوشته شود. از آنجا که متا دیسکریپشن در نقش تبلیغ سایت شما است، شانسی برای شما محسوب می گردد تا بدین واسطه کلیکی از کاربران دریافت کنید.
صفحه را به خوبی توصیف کرده و در جهت افزایش نرخ کلیک، لحنی دوستانه با بازدیدکنندگان داشته باشید.
۳. متا تگ Content Type
وجود این تگ در هر صفحه ای ضروریست، چرا که با استفاده از آن به بیان نوع کاراکترهای آن صفحه می پردازیم. خالی گذاشتن مقدار این متا تگ موجب اشکال در رندر صفحه در مرورگر خواهد شد. گزینه های زیادی برای این متا تگ وجود دارد که در زیر به معرفی دو نوع متداول آن می پردازیم:
<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=utf-8″ />
<meta http-equiv=”Content-Type” content=”text/html; charset=ISO-8859-1″>
۴. متن جایگزین برای تصاویر
متن جایگزین (Alt) به تگ image اضافه شده و به موتورهای جستجو کمک می کند تا محتوای عکس ها را درک کنند. موتورهای جستجو قادر به تفسیر محتوای عکس نبوده و از این طریق می توانند آنها را بهتر درک کنند.
اگرچه بیشتر جستجو ها مربوط به تصاویر نیستند، اما در همان مقدار کم نیز می توانید با این کار رتبه بهتری کسب کرده و کلیک بیشتری دریافت کنید.
متن جایگزین عکس ها می بایست به صورت واضحی نوشته شده و حاوی کلماتی برای توصیف آن باشد. اگر تصویر شما از نوع object می باشد، می توانید سایز یا رنگ object را به آن اضافه کرده تا جزییات بیشتری در مورد تصویر بیان کرده باشید.
با این حال متن جایگزین فقط برای موتورهای جستجو نیست، آنها به کاربران نابینا نیز کمک می کنند تا محتوای عکس را در دستگاه های خود درک کنند.
۵. متا تگ نوفالو
گوگل با تعریف تگ نوفالو (nofollow) این امکان را برای وبمسترها به وجود آورده که به ربات های موتورهای جستجو اعلام کنند تا کدام لینک ها را دنبال نکنند.
تگ نوفالو در زمانی که مایل به انتقال پیج رنک به لینک هایی از صفحه نیستیم، بسیار مفید است. تگ های نوفالو در شرایطی که به تبلیغ سایر سایت ها در صفحات خود پرداخته و در عین حال علاقه ای به انتقال اعتبار خود نیستید، بسیار کاربردیست.
۶. متا تگ نوایندکس
تگ نوایندکس (noindex) در شرایطی به کار می رود که علاقه به ایندکس شدن یک صفحه و حضور آن در نتایج جستجو ندارید. این تگ برای دور نگه داشتن صفحاتی از سایت از نتایج جستجو، بسیار ضروری و کاربردیست. تگ های نوایندکس در شکل متا تگ یا پاسخ های HTTP قابل پیاده سازی هستند.
گام پنجم: آنالیز رقبا برای سئو
رقابت، بخش سالم و ضروری هر کسب و کاری محسوب می شود، چرا که از غرور بیش از حد جلوگیری کرده، موجب خلاقیت در افراد شده و به شما انگیزیه بیشتری برای عملکرد بهتر در سایتتان خواهد داد. این مسئله موجب بهبود عملکرد شما در زمینه توسعه سایت و همینطور افزایش رضایت کاربران خواهد شد.
توصیه ما استفاده از ابزار MOZ برای آنالیز رقبا می باشد که ویدیو آموزش این ابزار را در زیر می توانید مشاهده نمایید:
۱. رقبای سایت خود در سئو را شناسایی کنید
شما احتمالا با نام بزرگترین برندها در حیطه کسب و کار خود آشنایید، اما آیا می توانید رقبای اصلی خود در سئو را نام ببرید؟ این دو گونه از وب سایت ها الزاما با یکدیگر یکسان نیستند.
در حقیقت رقبای شما از نظر سئو ممکن است در خارج از حوزه کسب و کار شما بوده، اما در نتایج جستجو حضور بسیار قوی داشته باشند. به عنوان مثال شیرینی فروشی که در تهران در حال رقابت با دیگر سایت ها در کلمه کلیدی “بهترین شیرینی فروشی تهران” است، الزاما برند بزرگی محسوب نمی گردد.
همین شیرینی فروشی می تواند در حوزه تولید محتوا با برندهای بزرگ و سایت های آشپزی مطرح، رقابت جدی داشته باشد.
در حالت کلی می توان گفت که اصلی ترین رقبای سایت شما از نظر سئو همان هایی ستند که در کلمه کلیدی مورد نظرتان، در صفحه اول نتایج گوگل قرار دارند، جدای ازینکه رقیب شما در کسب و کارتان باشند یا نه. به عبارتی ممکن است بعضی از نتایج جستجو در صفحه اول گوگل هم صنف با شما نبوده و صرفا به خاطر داشتن یک محتوای خوب در این جایگاه قرار گرفته باشند.
اگر وب سایت شما در چند حوزه مختلف فعالیت داشته باشد، مطمئا با لیست های متفاوتی از رقبا در هر حیطه رو به رو خواهید شد.
خوشبختانه شناختن رقبای اصلی سایتتان کار سختی نیست. کافیست که کلمات کلیدی اصلی سایت را در گوگل جستجو کرده و نام وب سایت هایی که در صفحه اول قرار می گیرند را یادداشت نمایید. حتی می توانید با استفاده از ابزارهای سئو نیز به این لیست دست یابید.
۲. سختی کلمات کلیدی را ارزیابی کنید
ارزیابی کلمات کلیدی که رقبایتان در آنها رتبه خوبی دارند، می تواند ایده خوبی برای شروع ارزیابی آنها قبل از آنالیز بک لینک ها و سئو داخلی آنها باشد. با اینکه شکست دادن رقبا و سبقت از آنها در یک کلمه کلیدی از نظر تئوری کاری نشدنی نیست، اما منابع مورد نیاز برای این کار در برخی موارد بسیار زیاد است و مسب جایگاه آنها را به کاری دست نیافتنی تبدیل می کند.
با استفاده از ابزارهای بررسی و آنالیز سایت رقبا می توانید به نگاه کلی در میزان قدرت و فاکتورهای اصلی آنها برسید. از جمله این فاکتورها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دامین آتوریتی
سن دامنه
تعداد صفحات ایندکس شده در موتورهای جستجو
بک لینک ها
رتبه الکسا
حجم تقریبی ترافیک
میزان فعالیت در شبکه های اجتماعی
اطلاعاتی از این دست را برای هر یک از رقبایتان به دست آورده و به دنبال نقاط ضعف آنها بگردید. شما می توانید با کمی تلاش این تقاط ضعف را به نقاط قوت خود تبدیل کنید.
هر چه میزان رقابت در یک کلمه کلیدی بیشتر باشد، سئو در آن دشوارتر بوده و کسب رتبه توسط سایت شما در آن کمتر خواهد شد. بهتر است که بر روی کلماتی تمرکز کنید که میزان رقابت در آنها کمتر باشد، چرا که به راحتی و در مدت زمان کمتری می توانید سهمی از نتایج جستجو در صفحه اول را از آن خود کنید.
۳. به دنبال فرصت های جدید در کلمات کلیدی باشید
شما می توانید با بهینه سازی مناسب محتوای سایت به غنی تر کردن آنها پرداخته و در کلمات کلیدی که احیانا رقبای شما به آن توجهی نکرده اند، رتبه خوبی کسب کنید.
اگر نگاهی به محتوای نتایج جستجو در صفحه اول گوگل بپردازید، احتمالا متوجه خواهید شد که آنها تقریبا دارای جملات و کلمات کلیدی مشابهی هستند. اگر محتوای شما که در رقابت با آنها قرار دارد، دارای این کلمات نیست، می بایست نسبت به اضافه کردن آنها اقدام کنید. حتی شاید احساس کنید که نیاز به ایجاد صفحات جدیدی برای برخی از این کلمات کلیدیست.
این مسئله نسبتا پیچیده یکی از ارکان اصلی استراتژی سایت شما در تولید محتواست و در دراز مدت به مسئله بسیار مهمی تبدیل خواهد شد.
به عنوان مثال با جستجوی طرز تهیه قهوه متوجه خواهید شد که مطالب حاضر در صفحه اول گوگل، اغلب دارای اطلاعاتی درباره دانه های قهوه، تکنیک های درست کردن قهوه و انواع فیلترها هستند. این ها موضوعاتی هستند که حتما می بایست در مطلب سایت شما نیز مورد بحث قرار گرفته باشند.
۴. سئو داخلی و محتوای سایت را آنالیز کنید
بررسی و تحلیلی سئو داخلی سایت های رقبا، گنجینه ای از اطلاعات ارزشمند را در اختیار شما خواهد گذاشت. با استفاده از این اطلاعات به نوع محتوای منتشر شده توسط آنها، سرعت انتشار آنها و کلمات کلیدی هدف گذاری شده خواهید رسید.
همچنین توجه ویژه ای به داده های زیر داشته باشید:
داده های متا
تیترها (طول عنوان صفحه، کلمات کلیدی تیترها و …)
همچنین استراتژی لینک سازی داخلی آنها را نیز کشف کنید. با استفاده از این اطلاعات می توانید معیاری برای سئو داخلی سایت خود داشته باشید.
در هنگام آنالیز محتوای رقبا به موارد زیر توجه ویژه ای کنید:
- ارتباط محتوا با کلمات کلیدی
- نوع محتوای تولید شده توسط آنها
- طول محتوا یا ویدئوی به کار رفته در صفحه
- عمق جزییات پوشش داده شده
ربات های گوگل در هنگام پایش محتوای سایت شما به همه این موارد توجه می کنند و از این رو این فاکتورها نقش کلیدی در رتبه صفحات سایتتان دارند.
۵. بک لینک های سایت های رقبا را واکاوی کنید
یکی از مهمترین بخش های آنالیز سئو سایت رقبا، فهمیدن مکان هاییست که آنها دارای بک لینک از آنجا هستند. شما می توانید با استفاده از این اطلاعات به ارتقا کیفیت بک لینک های سایت خود بپردازید.
همچنین قرار دادن بک لینک در سایت هایی که رقبای شما نیز از آنجا لینک گرفته اند، می تواند راهکار خوبی برای لینک سازی باشد. دقت داشته باشید که انجام این کار بدون استفاده از ابزارها تقریبا غیر ممکن است.
۷. ساختار سایت و UX سایت رقبا را تحلیل کنید
اگر احیانا نمی دانستید که گوگل توجه ویژه ای در سال های اخیر نسبت به UX (تجربه کاربری) در سایت ها دارد، پس مطمئنا تاکنون به این مسئله توجهی نکرده اید.
تقریبا همه تغییرات بزرگ الگوریتمی در سال های اخیر (مانند بهبود نسخه موبایل سایت، سرعت سایت، نمایش بهتر سایت در نتایج جستجو) در ارتباط با UX بوده است.
اگر وب سایت شما کند تر از رقبایتان بوده، برای دستگاه های موبایل بهینه نیست و کار با آن موجب سردرگمی کاربران می شود، پس قطعا مواردی برای اصلاح در آن وجود دارد. در این زمینه پیشنهاد می کنیم که:
نقشه سایت را برای پایش بهتر آن بهینه سازی کنید.
مسئله سرعت سایت مخصوصا در صفحات فرود اصلی را در اولویت قرار دهید.
از مرتبط بودن محتوای صفحات با خواسته کاربران اطمینان حاصل کنید.
برای مشاهده کارهایی که رقبای شما در حال انجام آن هستند، می توانید نگاهی به صفحات فرود آن ها بیندازید. اگر صفحات سایت های رقیب علیرغم بهینه نبودن برای دستگاه های موبایل و منسوخ بودن محتوا، همچنان داری رتبه بالایی هستند، پس فرصت ویژه ای برای شما به وجود آمده که با تولید یک صفحه بهتر، جایگاه آنها در نتایج جستجو را از آن خود کنید.
۸. از نوع فعالیت آنها در شبکه های اجتماعی الگو برداری کنید
ارتباط دقیق شبکه های اجتماعی و سئو همچنان توسط سئوکارها مورد بحث قرار می گیرد، اما کمتر کارشناسیست که اهمیت فعالیت در شبکه های اجتماعی را انکار کند.
فعالیت مناسب در شبکه های اجتماعی به شما امکان می دهد تا ترافیک وب سایت خود را افزایش داده و کاربران بیشتری را به سمت خود جذب کنید، مخصوصا زمانی که کاربران در هنگام مشاهده پست های شما، دقیقا به دنبال همان خدمات باشند.
نام برند خود را هر چه بیشتر در پیش روی چشم کاربران قرار دهید. نام برند شما در شبکه های اجتماعی موجب برندینگ بهتر شده و به صورت غیر مستقیم می تواند تاثیر خوبی بر روی سئو داشته باشد.
احساسات و الگوی رفتاری کاربران را مانیتور کنید
بعضی از تحقیق هایی که در شبکه های اجتماعی می توانید انجام دهید عبارتند از:
- پلتفرم مورد استفاده رقبایتان را شناسایی کنید.
- سرعت انتشار محتوا توسط آنها را بفهمید.
- چگونگی ارتباط آنها با دنبال کنندگانشان را مشاهده کنید.
در این آنالیز ها می توانید بفهمید که کاربران سایت های رقیب، کدام ویژگی از محصولات و خدماتشان را دوست دارند و شما بدین واسطه همان محصولات و خدمات را به شکل بهتری ارائه دهید.
۹. فعالیت رقبا در حوزه تبلیغات را بررسی کنید
اگر در همه زمینه ها اقدام به بهینه سازی کرده و همچنان جایگاهی در نتایج جستجو ندارید، بهتر است که رقباتیان را از نظر فعالیت در حوزه تبلغات آنالیز کنید. شاید آنها هزینه های هنگفتی را در این قسمت خرج می کرده و بدین واسطه درصد زیادی از فروش را از آن خود می کنند.
پیشنها ما اینست که بفهمید رقبایتان در چه حوزه ای تبلیغات می کنند. این حوزه ها می تواند شامل تبلیغات گوگل ادوردز، تبلیغات بنری و بسیاری از دیگر گزینه ها باشد. بهتر است که از الگوی کاری آنها تا حدی که در بودجه شما می گنجد، تبعیت کرده و شما نیز اقدام به تبلیغات کنید.
گام ششم: سئوی داخلی
- وبسایت قابل خزش: وبسایتی که امکان پویش و ایندکس شدن آن توسط رباتهای جستجو وجود داشته باشد.
- معماری سایت: در معماری صفحات یک منطق و ساختار مشخص وجود داشته باشد.
- لینکهای خروجی باکیفیت: وبسایت به منابع خارجی با کیفیت لینک شده باشد.
- سرعت وبسایت: صفحات روی همه دستگاهها با سرعت بارگذاری شوند.
- موبایل پسند بودن: صفحات روی همه مرورگرها و دستگاهها به خوبی پردازش شوند.
- استفاده از HTTPS: وبسایت ایمن سازی شده و مجوز SSL را داشته باشد.
- URL های کاربرپسند: آدرسهای URL ساده و UX پسند باشند.
- محتوای هدفمند: صفحه یک قصد جستجوی خاص را هدف بگیرد.
- بهینه سازی کلمات کلیدی: در صفحات سایت از کلمات کلیدی مناسب در محلهای مناسب استفاده شود.
- بهینه سازی تصاویر: تصاویر برای موتورهای جستجو بهینه سازی شوند.
- قابلیت اطمینان و UX: متنها بخوبی بهینه سازی شده، خوانا و UX پسند باشند.
- نرخ کلیک: برچسب عنوان صفحه و توضیحات متا بهینه سازی شده باشند.
توصیه می کنیم مقاله چک لیست سئو داخلی را در بلاگ وبمسترسلام مطالعه نمایید
گام هفتم: سئو خارجی
سئو خارجی یا “seo off page” که البته در انگلیسی به آن “Off-Site SEO” نیز می گویند، شامل کلیه اعمالی است که خارج از وبسایتتان، برای بهبود رتبه آن، در صفحه نتایج موتورهای جستجو (SERP) انجام می هید.
بهینه سازی سایت با در نظر گرفتن فاکتورهای سئو خارجی، شامل بهینه سازی برای موتور جستجو و درک کاربر از محبوبیت، مرتبط بودن، قابل اعتماد بودن و اعتبار سایت است. این کار توسط سایر وب سایت های دیگر در اینترنت انجام می شود. حالا چطور؟ با لینک دادن به سایت شما، ترویج سایتتان و تایید کردن کیفیت محتوای سایت شما.
چرا سئو خارجی مهم است؟
از آنجایی که الگوریتم های گوگل در جستجو (search algorithms) و فاکتورهای سئو و رتبه بندی سایت، دائماً در حال تغییر است، توافق کلی انجمن SEO، بر اساس مرتبط بودن، قابلیت اطمینان و اعتبار است. همین امر باعث می شود سئو خارجی، هم چنان نقش اساسی در رتبه بندی یک وب سایت را ایفا کند.
ما تمام الگوریتم هایی که گوگل، برای رتبه بندی و امتیاز دادن به محتوای سایت استفاده می کند را نمی دانیم. اما داده های حاصل از عوامل مختلف در رتبه بندی موتورهای جستجو، نشان می دهد که سئو خارجی، بیش از ۵۰% در رتبه بندی سایت شما تاثیر گذار است.
وبسایتی که با کیفیت باشد و مطالب خوب ارائه دهد، احتمال اینکه بک لینک بگیرد، خیلی زیاد است. هم چنین شانس اینکه آن محتوا، در شبکه های اجتماعی به اشتراک گذاشته شود، لایک بگیرد، بوک مارک (bookmarked) شود و در انجن های مختلف به اشتراک گذاشته شود، خیلی زیاد است.
لینکسازی خارجی چیست
لینکسازی خارجی یکی از فعالیت های مهم در سئو محسوب میشود. اگر شما لینکی از صفحه سایتتان را در سایتی دیگر قرار دهید در اصل لینک خارجی ایجاد کرده اید. این لیتک می تواند انواع گوناگونی داشته باشد. برای مثال می توانید یک متن یا به اصطلاح انکر تکست را به صفحه سایتتان لینک دهید؛ می توانید یک عکس و یا حتی آدرس همان صفحه را به عنوان لینک به آن قرار دهید. لینک خارجی شما می تواند در سایت های مرتبط، خبری، انجمن یا همان فروم ها، وبلاگ ها و … قرار بگیرد.
انکر تکست (Anchor text) در لینک سازی خارجی
انکر تکست همان عبارت هایی می باشد که شما لینک می دهید به صفحات سایتان. توصیه می شود از عبارت های مرتبط گوناگون و lsi برای لینک دادن به صفحاتتان استفاده کنید. در این صورت گوگل لیست کلمات کلیدی جامع تری درمورد آن صفحه دراختیار خواهد داشت. البته اگر هم از عبارات اشتباه و نامناسب در anchor text استفاده کنید هم دچار مشکل می شوید و گوگل در شناسایی کلمه کلیدی آن صفحه دچار مشکل می شود.
رابطه لینک سازی و سئو خارجی
لینک سازی، یکی از معروف ترین و موثر ترین روش ها برای سئو خارجی است. اساساً، با لینک سازی خارجی (ساخت بک لینک) برای وبسایتتان، شما تا جایی که می توانید، دارید رای جمع می کنید (هر بک لینک از دید گوگل، یک رای برای وبسایت شما به حساب می آید). بنابراین، این گونه می توانید رقیب هایتان را پشت سر بگذارید و رتبه بالاتری بگیرید.
برای مثال، اگر کسی از یک مقاله خوشش بیاید و لینک آن را در بلاگ یا وب سایتش به عنوان مرجع قرار دهد، مانند این است که به موتورهای جستجو بگوید که این صفحه، حاوی مطالب ارزشمندی است.
در طی سال ها، وبمستران سعی کردند برای سایتشان لینک هایی بسازند که رتبه بالاتری بگیرد و راه های زیادی را کشف کردند که تعداد لینک ها را افزایش دهند. این راه ها عبارت بودند از:
دایرکتوری بلاگ (Blog Directories):
هر دایرکتوری، شامل یک لینک است که به یک وبسایت اشاره می کند. البته وبمستران، این را در نظر می گرفتند که قبل از ساخت لینک، به ارزش دامنه یا همان دامین آتوریتی (DA) و spam score آن توجه کنند. به هیچ عنوان در دایرکتوری هایی که دامین آتوریتی پایینی داشتند، و یا spam score بالایی داشتند، مطالب سایتشان را منتشر نمی کردند. در غیر اینصورت، ممکن بود شامل پنالتی گوگل شوند. اگر نمی دانید بلاگ دایرکتوری چیست، در زیر ۱۰ نمونه به عنوان مثال ذکر شده است تا بیشتر با آن آشنا شود.
- https://boingboing.net
- https://www.indiblogger.in
- http://www.bloglisting.net
- http://www.blogarama.com
- http://www.blogs-collection.com
- http://www.blogdirectory.ws
- http://www.bloggernity.com
- http://www.bloghub.com
- http://www.bloggernow.com
- http://www.blogrollcenter.com
امضای انجمن (Forum Signatures):
خیلی از افراد، فقط به منظور گرفتن لینک از یک سایت دیگر، در انجمن ها فعالیت می کردند. آنها لینک سایت خود را در امضا درج می کردند تا در تمامی پست هایشان نشان داده شود.
لینک کامنتی (Comment link):
دقیقا همانند امضا، در وبسایت ها و یا بلاگ های دیگر فقط به منظور گرفتن لینک، کامنت می گذاشتند. یا حتی بدتر، به جای نوشتن اسم واقعی شان، از کلمات کلیدی استفاده می کردند. در اینصورت، مثلا به جای نمایش کامنت توسط “صادق سلحشوری” ، نمایش داده می شد: کامنت توسط “سئو خارجی چیست؟”.
دایرکتوری های مقالات (Article Directories):
وبمستران با منتشر کردن مقالات سایتشان، در دایرکتوری های مقالات، می توانستند یک یا دو لینک برای وبسایت خود بگیرند.
برخی دایرکتوری ها فقط محتوایی را قبول می کردند که منحصر به فرد (یونیک) باشد و قبلا در جایی منتشر نشده باشد، اما برخی دایرکتوری های دیگر، هر نوع محتوایی را قبول می کردند.
چند نمونه از لیست دایرکتوری های مقالات، که وبمستران در آنها لینک می ساختند تا سئو خارجی سایتشان را تقویت کنند، عبارت اند از:
- http://ezinearticles.com
- http://infobarrel.com
- http://articlesfactory.com
- http://articlesbase.com
- http://sooperarticles.com
- http://pubarticles.com
- http://bharatbhasha.com
- http://articlesnatch.com
- http://ezinemark.com
- http://streetarticles.com
- http://articlebiz.com
- http://article-buzz.com
دایرکتوری محتوای اشتراکی (Shared Content Directories):
وب سایت هایی مانند hubpages، به شما امکان انتشار محتوا را می دادند و در ازای آن، شما می توانستید چندین لینک به وبسایت خود بدهید.
تبادل لینک (Link exchange schemes):
به جای انتشار محتوای سایت خود، شما می توانستید با سایر وبمستران در ارتباط باشید و تبادل لینک انجام دهید. به عبارت دیگر، من می توانستم از وب سایت خودم، به وب سایت شما لینک دهم و شما هم می توانستید از سایت خودتان، به وبسایت من لینک بدهید.
در برخی موارد، شما می توانستید تبادلات پیچیده تری انجام دهید. به این صورت که مثلا من به وب سایت شما لینک می دهم، اما شما از یک وب سایت دیگر، به سایت من لینک می دهید.
توجه داشته باشید که من برای توضیح موارد مختلف، از زمان گذشته استفاده کردم، برای اینکه این روش ها امروز دیگر جوابگو نیست و شما نباید حتی آنها را امتحان کنید.
اگر بخواهید، با ساخت لینک های مصنوعی، گوگل را گول بزنید، احتمال اینکه سایتتان پنالتی شود، خیلی بیشتر است از اینکه رتبه سایتتان افزایش یابد (مخصوصا اگر طرف حساب شما، گوگل باشد).
تولد سئو کلاه سیاه (black hat seo)
لینک سازی خارجی، یک راه آسان برای دستکاری الگوریتم های گوگل بود و خیلی از اسپمرها سعی کردند با ساخت شبکه ای از لینک، سوء استفاده کنند که به تدریج، منجر به خلق سئو کلاه سیاه شد.
گوگل با معرفی الگوریتم های پاندا، پنگوئن و مرغ مگس خوار، در شناخت تکنیک های سئو کلاه سیاه، بسیار هوشمندانه عمل می کند. این الگوریتم ها، برای جلوگیری و محافظت موتورهای جستجو از اسپم، طراحی شده است.
اگرچه از این الگوریتم ها، توقعات بیشتری می رود، اما با هر نسخه جدید، این الگوریتم ها، آپدیت می شوند و به زودی دیگر هیچ یک از ترفندهای سئو کلاه سیاه کار نخواهد کرد.
لینکمان فالو “follow” باشد یا نوفالو “nofollow”؟
اصلا لینک های فالو و نوفالو از کجا به وجود آمدند؟ حتما می دانید که همه ی لینک ها، به صورت پیش فرض خاصیت فالو دارند، و لینکی که فالو هست، به این معناست که می تواند ارزش صفحه را منتقل کند. برای اینکه بتوان به سایتی لینک داد، بدون اینکه از ارزش آن صفحه کم شود (مثلا برای تبلیغات)، می توان از خاصیت نو فالو استفاده کرد.
فالو یا نوفالو بودن، یک تگ است که می توانید به هر لینکی اضافه کنید. برای مثال:
<a href=http://www.somesite.com rel=”nofollow”>Some Site</a>
این قطعه کد، به موتورهای جستجو می فهماند که این لینک را به عنوان یک رای برای سایت مرجع، در نظر نگیرد.
این تگ، به این منظور به وجود آمد که شما بتوانید به هر سایتی لینک بدهید، بدون اینکه گوگل به شما شک کند که دارید تبادل لینک یا فروش لینک انجام می دهید.
بنابراین بهتر است برای تمامی لینک های خارجی، که به سایت هایی می روند که نمی توانید به طور ۱۰۰% به آنها اعتماد کنید، تگ نوفالو را قرار دهید (برای تمامی لینک های موجود در کامنت ها، لینک های تبلیغاتی که در بنر سایت قرار می دهید و غیره…).
برای گرفتن بک لینک باید توجه کنید که استفاده میکس از لینک های فالو و نوفالو می تواند به طبیعی تر جلوه دادن لینک بیلدینگ شما کمک به سزایی کند.
طبق تجربه ای که ما در وبمسترسلام بدست آوردیم، بک لینک های نوفالو هم می توانند به اندازه بک لینک های فالو در افزایش رتبه سایت شما تاثیر گذار باشند.
یک لینک خوب چیست؟
خب، اگر تمامی لینکهای که در بالا گفته شد، به درد نخور هستند، پس یک لینک خوب چیست؟
ابتدا، شما باید درک کنید که در ساخت لینک، فقط تعداد مهم نیست، بلکه کیفیت نیز اهمیت فراوان دارد.
به عبارت دیگر، خیلی مهم نیست که چندتا لینک به سایت شما دارد اشاره می کند، اما خیلی مهم است که این لینک ها از کجا می آیند. برای مثال، تعداد لینک های یک بلاگ معمولی، با تعداد لینک های یک سایت خبری معروف یکسان نیست.
سوال واضح اینجاست که چگونه این لینک ها را بگیریم؟
اگر از خود گوگل بپرسید، به شما خواهد گفت که هر لینکی که به سایت شما اشاره می کند، باید یک لینک طبیعی باشد. همان طور که از اسمش پیداست، لینک طبیعی زمانی به وجود می آید که یک بلاگر یا صاحب وبسایتی، از مطلب یا محتوای موجود در سایت شما، خوشش بیاید و به طور طبیعی به آن لینک بدهد.
اما آیا این در واقعیت اتفاق می افتد و یا فقط خرافه ای بیش نیست؟
به طور حتم، این امر امکان پذیر است، ولی شما باید خیلی تلاش کنید تا به این نقطه برسید. برای مثال، مطالب همین وب سایت را در نظر بگیرید، به خیلی از مراجع معتبر لینک داده برای اینکه به نظر من، محتوای آن سایت ارزشمند بوده و به درک بهتر کاربر کمک می کرده.
این یعنی لینک سازی طبیعی. این لینک، از دید خواننده ارزش بیشتری دارد تا از دید موتورهای جستجو.
بهترین راه برای جذب لینک، این است که یک محتوای ارزشمند و منحصر به فرد تولید کنید که مردم دوست داشته باشند به آن لینک بدهند.
اگر لینک سازی طبیعی به این معناست، پس سایر روش ها برای لینک سازی خارجی در چه دسته بندی جای دارد؟
آنها به گروه لینک های مصنوعی تعلق دارند. این لینک ها در نهایت ممکن است منجر به پنالتی گوگل شود، چه به صورت دستی یا چه به صورت الگوریتمی.
توصیه می کنیم ویدیو کارگاه آموزش لینک بیلدینگ وبمسترسلام که مدرس آن آقای اسماعیل نورمحمدی است را از این لینک دانلود و مشاهده نمایید نمایید.
سوشیال بوکمارک
سوشیال بوکمارکینگ، به اندازه قبل متداول نیست، اما هنوز یک راه خوب برای آوردن ترافیک به سمت سایت شما می باشد. بسته به حوزه کاری خود، می توانید در وب سایت هایی مانند reddit.com، stumbleupon.com، scoop.it، delicious.com محتوای سایت خود را ترویج دهید. برای این کار، ابتدا باید وارد یکی از سایت های فوق شوید، در آن ثبت نام کنید و به قسمت اضافه کردن لینک بروید.
سوشیال سیگنال
سوشیال سیگنال یا سیگنال اجتماعی یکی از مباحث بسیار مهم در سئو است. امروزه شبکه های اجتماعی نقشی بیشتر از یک پل ارتباطی میان کاربران و صاحبان کسب و کار دارند و فعالیت هایی که کاربران در رابطه با وب سایت در شبکه های اجتماعی دارند، به صورت غیر مستقیم بر روی سئو سایت تاثیر می گذارند. فعالیت هایی همچون لایک کردن، به اشتراک گذاشتن پست ها، ریتوییت کردن، پین کردن و کامنت گذاشتن، از فعالیت هایی هستند که باعث می شوند رتبه بندی برخی از صفحات سایت شما در گوگل بالاتر برود.
این کار در واقع یکی از فاکتورهای اساسی گوگل برای رتبه بندی وب سایت ها است. با این کار، شرکت گوگل توانسته است که رضایت هرچه بیشتر کاربران خود را فراهم نماید.
سوشیال سیگنال چیست؟ آیا سوشیال سیگنال بر سئو تاثیر دارد؟
موتورهای جستجو همچون گوگل، با استفاده از تعداد مشاهداتی که کاربران از یک آدرس url دارند،کیفیت یک سایت را ارزیابی می کنند. بنابراین هر چه میزان به اشتراک گذاری یک آدرس url در شبکه های اجتماعی بیشتر باشد، سیگنال آن نیز افزایش پیدا می کند و این مسئله گویای اهمیت آن سایت است. در این زمان، گوگل نیز با الگوریتم های مخصوص به خود، می تواند تشخیص دهد که این سایت برای کاربران جذاب و کاربردی است و به همین دلیل، رتبه سایت نیز افزایش پیدا می کند. بنابراین به مسئله سوشیال سیگنال در رابطه با بهبود سئو سایت باید بیشتر اهمیت دارد.
شبکه های اجتماعی مهم برای دریافت سوشیال سیگنال
- فیس بوک: فیس بوک یکی از اولین و موفق ترین شبکه های اجتماعی است که می تواند بر سوشیال سیگنال بسیار تاثیرگذار باشد.
- توییتر: توییتر یکی از شبکه های بسیار پر ترافیک است و مخاطبان بسیاری دارد. شما می توانید از این شبکه اجتماعی برای دریافت سیگنال اجتماعی بیشتر استفاده کنید.
- یوتیوب: یوتیوب یکی از بزرگترین شبکه های اجتماعی انتشار ویدیو در دنیا است که به اشتراک گذاری ویدیوها در آن، می تواند برای شما سیگنال اجتماعی خوبی را به همراه داشته باشد.
- اینستاگرام: یکی از محبوب ترین شبکه های اجتماعی است که امروزه به وفور از آن استفاده می شود. اگر شما بتوانید فالوورهای زیادی را جذب کنید، قطعا با استوری گذاشتن و قرار دادن لینک در آن، می توانید سیگنال اجتماعی خود را افزایش دهید.
- پینترست: پینترست یکی از شبکه های اجتماعی است که گوگل به آن خیلی اهمیت می دهد و شما می توانید با قرار دادن تصاویر در آن، به ایندکس بهتر و ارتقای سایت خود کمک نمایید.
- لینکدین: این فضای اجتماعی به خصوص برای فعالان حوزه آی تی بسیار مهم است و با عضویت در آن، باعث افزایش اعتبار خود در حوزه اینترنت می شوند. بنابراین لینکدین می تواند برای شما سیگنال اجتماعی خوبی را دریافت کند.
تاثیرات مستقیم سوشیال سیگنال بر سئو
- تعداد لایک های یک پست در فیس بوک
- تعداد به اشتراک گذاشتن یک پست در فیس بوک
- تعداد فالوورهای شما در توییتر
- تعداد توییت های نام برند و لینک سایت شما در توییتر
تاثیرات غیر مستقیم سوشیال سیگنال بر سئو
- کاهش نرخ پرش
- افزایش بازدید کنندگان از یک وب سایت
- افزایش زمان حضور کاربران در یک صفحه
- افزایش بک لینک ها
آموزش سرچ کنسول گوگل
سخن پایانی
سئو یا به عبارتی بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو یکی از زیرشاخه های بازاریابی درونگرا یا inbound marketing است که امروزه با توجه به بازدهی بالای آن در فرایند های بازاریابی اینترنتی، توجه بسیاری از کسب و کارهای آنلاین را به سمت خود جلب کرده است.
اگر سایتی دارید و برای آن سایت اهداف بزرگی دارید، توصیه می کنیم همه استراتژی های خود را بر روی مارکتینگ از طریق سئو نگذارید و همیشه راه حل های دیگری برای فروش محصولات خود داشته باشید. چون بارها اتفاق افتاده است که با یک آپدیت ساده از سمت گوگل، مشکلات بزرگی برای کسب و کارها ایجاد شده است.
یادگیری سئو کار ساده ای است، لیکن خلاقیت و استمرار در کار همچنین تجربه و ابزارهای خصوصی زیادی را می طلبد. پس توصیه داریم برای شروع یادگیری سئو، برای خودتان آزمایشگاهی دست و پا کنید و پیش از انجام هر آموزه ای، ابتدا ان را بر روی سایتی که به عنوان آزمایشگاه راه اندازی کرده اید امتحان کنید.
آموزش سئو چیزی فراتر از مطالب تجمیع شده بالا نیست و در بسیاری از دوره های آموزشی، حداکثر مطالبی که به شما آموزش خواهند داد، بخش کوچکی از این مقاله است.
منابع محتوا
- https://seokar.com/seo
- https://www.webcade.ir/view/articleid/122
- https://www.web24.ir/article/440/مراحل-سئو-سایت-چیست.aspx
- https://www.novin.com/blog/technical-seo/
- https://farin.academy/keyword-research-2/
- https://arkad.ir/on-page-seo/
- https://wikidemy.ir/what-is-off-page-seo/
- https://websepanta.com/social-signal/
چقدر این مطلب مفید بود ؟
یک ستاره <<>> پنج ستاره
میانگین رتبه ۴.۷ / ۵. تعداد امتیازات ۵۸
تا کنون امتیازی ثبت نشده است . (اولین نفر باشید)
11 پاسخ
ممنون از نکات و راهنمایی های دقیق شما 🙂
درمورد سایت مپ و صفحات ۴۰۴ اطلاعات خیلی خیلی مثبتی رو گفتین. واقعا استفاده کردم. ممنونم ازتون
سلام واقعا جامع و کامل هستش که تا به حال در مورد سئو چنین مورد جامعی ندیدم بودم و خیلی نکات خوبی رو ارائه دادید.
عجب مقاله کامل و جامعی بود!
تقریبا همه مواردی رو که میشد در موردش صحبت بشه رو بشه پرداختید.
فقط خوندن این همه متن یکم آزار دهنده و سخت بود!
شاید اگر یه بخش هایی به شکل صوتی و یک بخش هایی به شکل ویدیو می بود خیلی اثر گذاری بیشتری داشت.
ولی باز هم عالی بود!
ممنونم ازتون برای وقتی که گذاشتید، و این محتوای کامل رو ارائه کردید.
ویدیو هم داره 🙂
سلام و عرض ادب
بسیار بسیار ممنونم بابت ارائه محتوای بسیار با کیفیت و آموزنده، از شما واقعا ممنونم
من که باهاش خیلی حال کردم, و به نظرم میشه به جرات گفت یکی از بهترین منبع های سئویی بود که تا حالا خونده بودم
اما من چون خودم مثل اکثر آدم ها از ویدیو خوشم میاد ای کاش می شد تمتپام این نکته ها رو توی یک ویدیوی نیم ساعته داشته باشیم که منبع خوبی برای تمام تازه کاران باشد که بتوانند سئو را خوب یاد بگیرند.
به روی چشم
ویدیو هم به زودی میذاریم براش
مختصر و کامل
مرسی از مقاله خوبتون، استفاده کردیم…
سلام واقعا جامع و کامل هستش که تا به حال در مورد سئو چنین مورد جامعی ندیدم بودم و خیلی نکات خوبی رو ارائه دادید.
مطلب کاملا مفید و جامعی بود به دیگر دوستان هم پیشنهاد می دم مقاله جامع سئو شما را بخونند